Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type
FoodTech

Την 1η ημέρα των Seminars & Workshops οι τάσεις και οι καινοτομίες πρωταγωνίστησαν

Άνοιξε η αυλαία των special events της FOODTECH με την ημερίδα “Τεχνολογίες και καινοτομίες στην παραγωγή και συσκευασία Τροφίμων & Ποτών”.

Εκπρόσωποι του επιστημονικού και ακαδημαϊκού χώρου, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, κρατικοί εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες, αλλά και σημαντικοί ομιλητές από το εξωτερικό, ενημέρωσαν το κοινό για τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις νέες εφαρμογές και τις τάσεις διεθνώς στους τομείς της παραγωγής, αλλά και της συσκευασίας. Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΤΕΤ, Παναγιώτης Μανιατέας, είχε τον ρόλο του γενικού συντονιστή της εκδήλωσης, η οποία αναπτύχθηκε σε έξι πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες, καλύπτοντας το σύνολο των πιο δυναμικών παραγωγικών κλάδων της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών: Αρτοποίηση- Ζαχαροπλαστική & Δημητριακά, Γαλακτοκομικά, Κρέας-Κρεατοσκευάσματα, Ελαιόλαδο-Λιπαρές ύλες, Φρούτα – Λαχανικά και Οίνοι-Ζύθοι-Αλκοολούχα ποτά.

Τάσεις και καινοτομίες

Πολλές και συναρπαστικές πληροφορίες είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσοι παρακολούθησαν τη σημερινή πρώτη μέρα των special events της FOODTECH. Αξίζει να αναφερθούμε στην ενότητα «Αρτοποίηση-Ζαχαροπλαστική και Δημητριακά», που ανέδειξε τις κυρίαρχες τάσεις στη Βιομηχανία του κλάδου. Ανάμεσά τους, η καθαρότητα σύστασης των προϊόντων, το clean και clear labeling, η αποφυγή των πρόσθετων, η καινοτομία και φυσικά η βιωσιμότητα.

Ενδιαφέρον είχε και η ενότητα «Γαλακτοκομικά», στην οποία συζητήθηκε η ανάγκη να δοθεί έμφαση στα ποιοτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του εγχώριου γάλακτος και των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανάμεσα στις τάσεις που καλείται να ενσωματώσει η Βιομηχανία στην παραγωγή είναι τα μικρά πρόχειρα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, η ψυχολογία των Τροφίμων και η εξατομικευμένη διατροφή βάσει τεστ γονιδιώματος. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης του υποπροϊόντος τυρογάλακτος και στα σημαντικά βήματα που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

FOODTECH Special Events

Στις φωτογραφίες από αριστερά: To πάνελ από την ενότητα “Γαλακτοκομικά”: Έ. Νικολοπούλου (Γεωπόνος Τροφίμων), Ε. Τσάκαλη (Επιστημ. Συνεργάτης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), Α. Παρασκευαίδης (Γεν. Δ/ντής EUROPACK), X. Αποστολόπουλος (Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, Δ/ντής Ολικής Ποιότητας Friesland Campina), Κ. Παπαθεοδώρου (Τεχνολόγος Τροφίμων, Δ/ντής Παραγωγής SHM Hellas), M. Πούλιου (Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, μέλος κεντρικής διοίκησης ΠΕΤΕΤ). Το πάνελ από την Ενότητα “Ελαιόλαδο-Λιπαρές Ουσίες”: Φ. Μιρτσίδου (Μέλος ΦΙΛΑΙΟΣ), Β. Καμβύσης (Χημικός, Γευσιγνώστης, Ελαιολόγος), Φ. Σούσαλης  (Γεν. Δ/ντής Terra Creta), E. Καλογιάννη (Επ. Καθηγήτρια Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας), Γ. Οικονόμου (Γεν. Γραμματέας ΣΕΒΙΤΕΛ).

Στην ενότητα Κρέας και Κρεατοσκευάσματα αναλύθηκε η τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων (industry 4:0) στη βιομηχανική παραγωγή, τα logistics, αλλά και τον ποιοτικό έλεγχο, ενώ συζητήθηκαν οι τάσεις που επηρεάζουν σήμερα τις επιλογές των καταναλωτών, όπως είναι η υπερτοπικότητα, η Διαφάνεια, το κόστος και φυσικά η ευζωία των ζώων.

Αντίστοιχα, στην ενότητα Ελαιόλαδο- Λιπαρές ύλες, αναδείχτηκε η δυνατότητα του σύγχρονου εγχώριου ελαιοπαραγωγικού κλάδου να παράξει κορυφαίας ποιότητας προϊόντα, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς τα βασικά στάδια που καθορίζουν την εξαιρετική ποιότητα ενός ελαιολάδου όπως Ορθές Πρακτικές καλλιέργειας, Δευτερογενούς Τομέα και Τυποποίησης, αλλά και τα περιθώρια καινοτομίας που μπορούν να βοηθήσουν στην Ελαιοποίηση. Τέλος, στις ενότητες Φρούτα & Λαχανικά και Οίνοι -Ζύθοι – Αλκοολούχα ποτά, αναλύθηκαν όλοι οι παράγοντες και οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τη Βιομηχανία των κλάδων τα επόμενα χρόνια.

Όλα τα special events του Σαββάτου θα ανέβουν στο κανάλι της FOODTECH στο youtube μετά το πέρας της έκθεσης.

Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα

Newsletter form

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα

SUPPORTED BY

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ