foodtech tv
Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type
FoodTech

Οι experts της αγοράς ανέλυσαν εις βάθος το Industry 4.0 κατά τη 2η ημέρα των σεμιναρίων

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίστηκε η δεύτερη μέρα των special events στη FOODTECH 2019 με την Επιστημονική Ημερίδα “Industry 4.0, Εργαλεία & Λύσεις για την Παραγωγή και Συσκευασία Τροφίμων”.

Ο Δρ. Σωτήρης Μακρής από το Εργαστήριο LMS for Manufacturing Systems & Automation Department of Mechanical Engineering and Aeronautics University of Patras, έκανε μια εισαγωγή στις αρχές του Industry 4.0. Συγκεκριμένα, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βρίσκεται στην καρδιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Όπως σημείωσε: “στόχος της νέας εποχής είναι τα ρομπότ να συλλέγουν δεδομένα και να παίρνουν αποφάσεις, βοηθώντας στην παραγωγή. Θα αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον και τον άνθρωπο και θα επαναπρογραμματίζουν τη συμπεριφορά τους, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρεμβολή.”

Η δεύτερη ενότητα της Κυριακής 13 Οκτωβρίου 2019 ανέλυσε τις Κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο κ. Νίκος Φαραντούρης, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ και Quality, Safety, Environment Manager στην Coca Cola 3E, αναφέρθηκε στη θέση που έχει ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών στη μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα, αλλά και στις κατακλυσμιαίες αλλαγές που φέρνει το Industry 4.0 στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι Βιομηχανίες και οι εργαζόμενοί τους. Τέλος, αναφέρθηκε στις καινοτομίες που έχει εφαρμόσει η Coca Cola στο κέντρο διανομής Βορείου Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η τεχνολογία Vision Picking, μια πρωτοποριακή λύση χρήσης της τεχνολογίας augmented reality κατά τη διαχείριση των αναγκών της αποθήκης.

Ψηφιοποίηση, προδιαγραφές και ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Στη συνέχεια, ο κ. Σταύρος Βαλιάνος, / Senior Sales Engineer Software της εταιρείας ACMON, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των εργοστασίων και στη σχεδίαση συστημάτων διαχείρισης στα logistics της Βιομηχανίας. Ακολούθως ο κ. Θωμάς Αλεξόπουλος από το Laboratory for Manufacturing Systems & Automation (LMS), υπογράμμισε την ανάγκη της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες που φέρνει το Industry 4.0, αλλά και στη σημασία των soft skills, όρος που περικλείει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τους συνεργάτες μας, να επικοινωνούμε σωστά τη σκέψη μας και να συνεργαζόμαστε αρμονικά. Τέλος έκανε μια αναφορά σε διάφορα συστήματα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στον κόσμο -όπως το Society 5.0 στην Ιαπωνία- τα οποία ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, προς όφελος της κοινωνίας και όχι μόνο της Βιομηχανικής Παραγωγής.

Αριστερά: Σταύρος Βαλιάνος (Senior Sales Engineer Software- ACMON) Δεξιά: Δρ. Α. Καναβούρας (Food Packaging, AUA, Greece Lab of food engineering & preservation)

Ο Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης (University of West Attica and Hellenic Open University, Visiting Professor at the California Polytechnic State University), μίλησε για το ανθρώπινο κεφάλαιο στο Industry 4.0 αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο Lean Manufacturing, ένα σύστημα ολιστικής ανθρωποκεντρικής προσέγγισης αριστείας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις κατά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Τέλος, σημείωσε πως το Industry 4.0 ήρθε για να μείνει, ωστόσο υπογράμμισε πως οφείλουμε να διαμορφώσουμε την τεχνολογία σύμφωνα με ανθρώπινες αξίες και ανάγκες, αντί να επιτρέπουμε στις τεχνολογίες να διαμορφώνουν τον άνθρωπο.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με success stories από ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγής και Συσκευασίας Τροφίμων και ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση.

Τέλος, ο Δρ. Α. Καναβούρας, Food Packaging, Agricultural University of Athens, Greece Lab of Food Engineering and Preservation, μίλησε για τις προδιαγραφές σε κάθε μονάδα ως γέφυρα σύνδεσης υλικών και μηχανών, υπογραμμίζοντας πως οι προδιαγραφές αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός επιχειρηματικού οργανισμού και επηρεάζουν μεταξύ άλλων την ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα του οργανισμού.

Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα

Newsletter form

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα

SUPPORTED BY

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ