foodtech tv

12η Συνάντηση του Agri-Food Sector Group (SG) του Enterprise Europe Network (EEN)

Το AgriFood Conference με τις πολλαπλές διεθνείς παρουσίες του, ολοκλήρωσε τις τριήμερες εργασίες του στο πλαίσιο της έκθεσης FOODTECH-GLOBAL PACK με δύο πάνελ συζήτησης και παρουσιάσεων.

Στο 1ο πάνελ συζήτησης του Agrifood Conference της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου , συμμετείχαν οι:

Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής  ΙnnovinAgri, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου, COO, Envolve Entrepreneurship,

Δημήτρης Βολουδάκης, General Programs Directo, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά.

 

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Σπύρος Κελλίδης, Chair Agrifood Sector Group, Enterprise Europe Network Hellas. Η κ. Παπαδούλη εξήγησε τον ρόλο του InnovinAgri, και πώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των νέων επιστημόνων και της αγοράς, δημιουργώντας ένα δίκτυο με SMEs – start ups, που συνδέονται με χρηματοδοτικούς φορείς ώστε η ακαδημαϊκή έρευνα να μετασχηματιστεί σε εμπορικό προϊόν. Από την πλευρά της η κα. Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι από την πλευρά του Envolve Enterpreneurship βοηθούν εταιρείες startup να εξελιχθούν σε νέες αγορές, ερευνώντας για ποιο λόγο είναι ιδανικές για την κάθε εταιρεία, ποιο είναι το backround καθεμίας και πώς γίνεται η προώθηση εκεί.

Η δικτύωση αποτελεί το «κλειδί» και όπως είπε αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξης κάθε «θερμοκοιτίδας ανάπτυξης». Το πάνελ ολοκλήρωσε ο κ. Βολουδάκης που μίλησε για την συνεργασία του κλάδου αγροτοδιατροφής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε δε χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι αγρότες έχασαν το στοίχημα της τεχνολογίας την τελευταία 20ετία σε σχέση με ΗΠΑ-Ασία, όπως έχουν κερδίσει το στοίχημα της ποιότητας. Ζήτησε λοιπόν να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργασίας με άλλες χώρες, επισημαίνοντας «πρέπει να μάθουμε από τα best practices και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι». Όλοι συμφώνησαν στην σημασία ύπαρξης incubator networks ώστε η ακαδημαϊκή γνώση να γίνεται επιχειρηματική πρακτική και οι νέοι επιστήμονες να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης.  

Στο δεύτερο πάνελ αναδείχθηκαν κάποια σημαντικά practice cases από εταιρείες που κυρίως έχουν δημιουργήσει τεχνολογικά εργαλεία για την πρωτογενή παραγωγή. Ο κ. Φώτης Τέκος, CEO της FoodOxys παρουσίασε τις υπηρεσίες της εταιρείας, εξηγώντας ότι οι πελάτες της την εμπιστεύονται για τα εργαλεία υψηλού επιπέδου «επικύρωσης ποιότητας» των τροφίμων, που διασφαλίζουν την βελτίωση της υγείας, την υψηλή διατροφική αξία και την επιστημονική επάρκεια. 

Ο κ. Μανασάκης Γιώργος εκ μέρους της WINGS, ανέλυσε τα 3 προϊόντα της εταιρείας, wiScencewiGrowwiSupply, εξηγώντας ότι αξιοποιώντας τα data αναλύουν την πληροφορία και δίνουν endtoend λύσεις για όποιον θέλει να κάνει σωστό monitoring είτε στον αγρό, είτε στη διαχείριση νερού, είτε στην διαδικασία λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Το ενδιαφέρον κέρδισε η παρουσίαση του προϊόντος της Blue Aronia, που αφορά δύο προϊόντα φυσικών χυμών είτε από μήλο, είτε από το φυτό aronia, που μέσω έρευνας με το ΑΠΘ και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διασφαλίστηκε ότι η διαδικασία παρασκευής, κρατά όλα τα θρεπτικά στοιχεία των αρχικών προϊόντων, ενώ παράλληλα υπάρχει καινοτομία στην γραμμή παραγωγής και εφαρμογή best practices, ώστε να χαρακτηρίζεται state of the art το τελικό προϊόν. 

Από την πλευρά της Track4Value η κα Σοφία Δρακοπούλου παρουσίασε την spin off εταιρεία, μιλώντας για την εμπλοκή τους ως χημικών στην διαδικασία αυθεντικοποίησης και ιχνηλασιμότητας από την φάρμα έως το τελικό προϊόν στο ράφι. Μίλησε για την σημασία των ελέγχων, για την διασφάλιση της ποιότητας του τροφίμου, αλλά και τις πληροφορίες που πρέπει να έχει μια ετικέτα για να διασφαλίζεται η «ιστορία ζωής» του προϊόντος στα μάτια του τελικού καταναλωτή και των ελεγκτικών αρχών. 

Την ενότητα έκλεισε ο κ. Βλάσης Τσέζος από την AgriTrack, εξηγώντας πως τα δικά τους προϊόντα που διασφαλίζουν επίσης την σωστή ιχνηλασιμότητα αφορούν στα θαλασσινά, που λόγω ελλιπών ελέγχων ένα 5% των προϊόντων πετιούνται προτού καταναλωθούν. Μίλησε για την χρήση τεχνολογίας σε 3 άξονες, ώστε να ελέγχεται η θερμοκρασία, η παραγωγική διαδικασία, η επισιτιστική αξία του προϊόντος και να περνά ελεύθερα τα υψηλά στάνταρτ όχι μόνον των ελεγκτικών Αρχών, αλλά και των μεγάλων retailers. 

Στο τέλος του event, το διεθνές κοινό πραγματοποίησε επίσκεψη στις εκθεσιακές αίθουσες της FOODTECH – GLOBAL PACK. 

FOOD TECH CONGRESS

Η έκθεση FOODTECH 2025, θα φιλοξενήσει 8 και 9 Νοεμβρίου, το 7ο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων...

Διαβάστε Περισσότερα

F&B NEXT-GEN STAGE

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε Περισσότερα

SUPPORTED BY

MEMBER OF

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ