
FOODTECH 2025: Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Τροφίμων και Ποτών
Η FOODTECH 2025 έφερε στο προσκήνιο καινοτομία, βιωσιμότητα και τεχνολογία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Μια κορυφαία συνάντηση γνώσης και εξέλιξης με θεματικά labs, panels και success stories που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου.
Trends & Innovation: Τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια τροφίμων, προκλήσεις και καινοτομίες
Το μέλλον στην ασφάλεια τροφίμων, οι καινοτομίες και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν το βασικό άξονα των ομιλητών της ημερίδας Trends & Innovation, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Foodtech στο F&B NEXT-GEN STAGE.
Ο συντονιστής της συζήτησης ο κ. Γιάννης Οικονόμου, Manager της εταιρείας επικοινωνίας NUTHESIA E.E., αρχικά έδωσε το λόγο στην κ. Βίκυ Κρυσταλλίδου, Επικεφαλή του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής MACC, η οποία ανέφερε πως οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις, αυτή τη στιγμή, είναι η αδυναμία των νέων κτηνοτρόφων να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και το γεφύρωμα της επικοινωνίας μεταξύ των ακαδημαϊκών και των παραγωγών ώστε να εκμεταλλευτούν αμφότεροι τη γνώση που μας δίνουν αυτές οι τεχνολογίες.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ.Παναγιώτης Σκανδάμης, Καθηγητής υγιεινής τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για το Growth Predictor και τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης της διάρκειας ζωής των τροφίμων άμεσα, με τη χρήση μίας εφαρμογής. Επιπλέον, σχολιάζοντας κατά πόσο είναι ρεαλιστική η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλους τους κλάδους και στην Ελλάδα, είπε πως είναι ένας μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί απέναντι στις μεγάλες εταιρίες που την έχουν αποκτήσει πρώτοι.
Για τα δυναμικά QR CODE, τα FNC και τα «όπλα» που παρέχουν σε παραγωγούς και καταναλωτές, μίλησε ο κ. Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEN DIGITAL GROUP, λέγοντας πως κάνουν tracking των προϊόντων και παρέχουν όλα τα απαραίτητα after data που χρειάζονται για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.
Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Σταμουλάκης, ιδρυτής της εταιρείας Word Emporio, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες που μας δίνει η φύση και να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές ώστε να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των νέων προϊόντων.
Dairy Lab: Καινοτομία στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων
Οι καινοτομίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγή των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Dairy Lab, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Foodtech, στο FnB Next Gen Stage.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ.Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα Αναδιατροφικού Τομέα και οι ομιλίες ξεκίνησαν με την κ. Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στα πεδία καινοτομίας με τις ήδη χρησιμοποιούμενες αλλά και τις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα μας επιτρέπουν να έχουμε εικόνα τόσο για το είδος, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, όσο και για το πώς αυτά επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και την αειφορία.
Για την επιτακτική ανάγκη κατοχύρωσης της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού μίλησε ο κ.Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), τονίζοντας πως προκειμένου να εξαλειφθούν τα ξένα προϊόντα απομιμήσεων του ελληνικού γιαουρτιού –τα οποία καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη μερίδα της διεθνούς αγοράς – είναι αναγκαίο να κατοχυρώσουμε όλα τα προϊόντα του κάτω από την ομπρέλα της της ταμπέλας του Greek Yogurt.
Από την πλευρά του, ο κ.Σπύρος Μπαλαντίνος, Επιχειρηματίας και Πρόεδρος Τυροκόμων Ν. Χανίων, εστίασε την ομιλία του στην κρητική τυροκομία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως την αδύναμη παρουσία των προϊόντων της στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και τα βήματα που γίνονται για την αναδιάρθρωση του κλάδου και την προβολή του κρητικών τυριών, του ελαιολάδου και του μελιού.
Τέλος, η κ.Ειρήνη Σχοινά, Βιολόγος, Technical Sales Executive του TFT Lab Equipment, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερή ποιότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέσω λεπτομερούς χημικής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια της παραγωγής.
Βιωσιμότητα και Καινοτομία στο επίκεντρο των ομιλιών
Το Σάββατο 8/11 πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες με κύριους άξονες τη βιωσιμότητα και την καινοτομία “πρωταγωνίστησαν” στο F&B NEXT-GEN STAGE που έλαβε χώρα στην Foodtech στο Hall 2.
Τον κύκλο των ομιλιών “άνοιξε” ο Herwig Nollet (Sales Manager, Polysto Group CEE, Balkan, Baltics, IL, ZA/ZW) με θέμα “Hygienic Design Principles of Food Factories”/”Αρχές Υγιεινού Σχεδιασμού Εργοστασίου Τροφίμων” με την υποστήριξη του Flanders Investment & Trade (Εμπορικό Τμήμα της Φλάνδρας στην Πρεσβεία του Βελγίου).
Αρχικά, έκανε μια γρήγορη εισαγωγή για το ποιο είναι το European Hygienic Engineering Design Group δίνοντας έμφαση σε τρία σημεία-κλειδιά: Την αγορά, τα οφέλη και στο κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά και το βασικό μότο για το hygienic design, το οποίο αναφέρει πως «Αν δεν μπορείς να το δεις, αν δεν μπορείς να το φτάσεις, δεν μπορείς να το καθαρίσεις». Ειδική μνεία έγινε στους βασικούς παράγοντες υγιεινού σχεδιασμού οι οποίοι είναι το εργοτάξιο, ο σχεδιασμός κτιρίου, τα εσωτερικά τμήματα, τα υλικά δόμησης, ο εξοπλισμός, οι υπηρεσίες, η διασφάλιση καθαριότητας, καθώς και οι δοκιμές και η πιστοποίηση. Στο πιο πρακτικό κομμάτι, αξιοσημείωτο ήταν το πλάνο που παρουσίασε για το πώς να χαρτογραφήσει κάποιος το εργοστάσιό του και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αναφέροντας κάποια βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσει κανείς όπως τοίχοι, δάπεδα, σοβατεπί, πυλώνες και φράγματα από ανοξείδωτο χάλυβα, «υγιεινός» φωτισμός LED, αποχέτευση από ανοξείδωτο χάλυβα κ.α.
Τέλος, ανέλυσε τα σημεία-κλειδιά στα οποία κάνει focus ο Όμιλος Polysto Group, τα οποία είναι οι οροφές, οι αρμοί, οι τοίχοι, τα κράσπεδα, οι αποχετεύσεις, οι στέγες και τα φράγματα, τονίζοντας πως σκοπός τους είναι η ελαχιστοποίηση δύο βασικών μεταβλητών για την αποφυγή της ανάπτυξης επιβλαβών και πιθανώς θανατηφόρων βακτηρίων.
Την σκυτάλη πήρε η Αναστασία Κολομβότσου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Βρετανικού Πανεπιστημίου Surrey), η οποία τοποθετήθηκε γύρω από το θέμα “Η συμβολή του διαιτολόγου στη βιώσιμη ανάπτυξη: Εκπαίδευση, ενημέρωση, καθοδήγηση”. Αρχικά, ανέλυσε τον όρο βιώσιμη διατροφή, ο οποίος αναφέρεται σε υγιεινά τρόφιμα και παράλληλα περιβαλλοντικά βιώσιμα, υπογραμμίζοντας πως η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, 60% της απώλειας βιοποικιλότητας και 70% της χρήσης του γλυκού νερού.
Έπειτα, ανέφερε πόσο πολύπλοκες είναι οι σχέσεις μεταξύ των συστημάτων τροφίμων, της διατροφής και του κλίματος, ενώ παρέθεσε και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών. Έθεσε στο τραπέζι τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού αλλά και τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν τόσο η λεγόμενη “κρυφή πείνα” όσο και οι υποσιτισμός και ο υπερσιτισμός.
“Καινοτόμες τάσεις στο food packaging: Υγεία, βιωσιμότητα και καταναλωτική εμπιστοσύνη” ήταν το θέμα το οποίο ανέλυσε η Μαργαρίτα Οκτωράτου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών με M.Sc. στη Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ξεκίνησε αναφέροντας τους νέους κανονισμούς για τον τομέα της συσκευασίας, αλλά και για το πόσο ενημερωμένος, απαιτητικός και συνάμα δύσπιστος είναι ο καταναλωτής εν έτη 2025.
Ακολούθησε μια αναφορά στη FOP διατροφική επισήμανση η οποία θεωρείται υποχρεωτική, περιλαμβάνοντας μία χρωματική κλίμακα και βαθμολογία. Πιο συγκεκριμένα, τα Πράσινα (Α) είναι τα προϊόντα με υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ τα Κόκκινα (Ε) αυτά με την λιγότερη.
Χαρακτήρισε ως μέγα τάση την λεγόμενη καθαρή ετικέτα (Clean Label), τονίζοντας την ανάγκη του καταναλωτή για πιο απλή επεξήγηση των συστατικών σε κάθε συσκευασία. Βέβαια, ακόμα και αυτό χρειάζεται προσοχή καθώς ένα προϊόν με λίγα συστατικά δεν είναι πάντοτε υγιεινό. Τέλος, έκλεισε την ομιλία μιλώντας για την next day του food packaging, η οποία χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές λέξεις: Υγεία, βιωσιμότητα και εμπιστοσύνη.
Το πρώτο panel συζήτησης της ημέρας είχε τίτλο “Success Stories Βιομηχανιών: Αυτοκατανάλωση Ενέργειας μέσω Φωτοβολταϊκών – Μείωση Κόστους & Βιώσιμη Ανάπτυξη”. Συμμετείχαν οι Νίκος Βασιλείου (Δ.Σ. Enterprise Greece & ΕΒΕΑ και Διευθύνων Σύμβουλος της BRIGHT SA), Θέμης Κωστόπουλος (Οικονομικός Διευθυντής, ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ), Νίκος Σηφάκης (Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα), Γιώργος Τσαγκαράκης (Manager Financial Products & Group Sales, Alpha Bank) και Νίκος Χαΐτογλου (Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ). Συντονιστής, ο Χάρης Φλουδόπουλος, Διευθυντής Σύνταξης του capital.gr.
Μεταξύ όλων όσων ειπώθηκαν, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε τη σημαντικότητα της ενεργειακής ανεξαρτησίας, τονίζοντας πως η Enterprise Greece στηρίζει τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, ανέφερε πως πραγματοποιούνται μεγάλες επενδυτικές κινήσεις στο ενεργειακό κομμάτι, με πολλές εταιρείες να επιλέγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, με απώτερο σκοπό όχι να πουλάνε καθήμενοι αλλά να αυτοκαταναλώνουν για να είναι ανεξάρτητοι και να ρίξουν το ενεργειακό κόστος. Αφού υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν σοβαρά στα παραπάνω, ανέφερε πως η επόμενη καμπάνια τους θα αφορά προϊόντα με οικολογικό αποτύπωμα.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος ανέφερε πόσο σημαντικός είναι ο στρατηγικός στόχος για “πράσινη μετάβαση”, θέτοντας ως παράδειγμα την επένδυση τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα και τονίζοντας πως τις ημέρες ηλιοφάνειας καλύπτουν ως και 40% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας καταλυτικά στα κόστη της επιχείρησης.
Ο κ. Χαΐτογλου με τη σειρά του επεσήμανε ότι ως εταιρεία δίνουν βάση στην ποιότητα, το food safety και την προσοχή και επιμέλεια στη συσκευασία και το service.
Δεν δίστασε να παραθέσει μερικούς από τους goal στόχους που πέτυχαν όπως τον συμψηφισμό παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας (Net Metering), αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Net Billing στο παράρτημά τους στην Κομοτηνή. Αναφορά στο ανθρώπινα δυναμικό, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια έκανε ο κ. Σηφάκης, λέγοντας πως η ενέργεια σαν πόρος μπορεί να κλονίσει την ανταγωνιστικότητα και σε ακραίες περιπτώσεις και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία που της δίνεται σχετικά με την “πράσινη” μετάβαση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ένα διάγραμμα με τον χάρτη της Ελλάδας, στο οποίο υπήρχαν όλα τα σημεία με τη δυνατότητα διείσδυσης στα φωτοβολταϊκά, με το πράσινο χρώμα να αποτελούν αυτά με τα υψηλότερα περιθώρια.
Με τη σειρά του, ο κ. Τσαγκαράκης δεν δίστασε να αναφερθεί στο πόσο σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση αποτυπώματος διαθέτουν τόσο η ίδια η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, αναλύοντας την φιλοσοφία των συγκεκριμένων αυτών εργαλείων που απώτερο σκοπό έχουν να κάνουν την κάθε επιχείρηση πιο βιώσιμη και ωφέλιμη.
Τέλος, αναφέρθηκε στα workshops που πραγματοποιούν τα τελευταία τρία χρόνια ως Alpha Bank, προκειμένου να αναπτύξουν στους εκάστοτε επιχειρηματίες τα οφέλη από αυτά τα προγράμματα.
Μείωση σπατάλης νερού και καινοτόμες εφαρμογές σε αγροδιατροφική αλυσίδα στο επίκεντρο
Στο φλέγον ζήτημα της μείωσης σπατάλης νερού με τη χρήση έξυπνων συστημάτων στους τομείς της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής με σκοπό την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα επικεντρώθηκε το πάνελ της ΠΕΤΕΤ, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του F&B NEXT–GEN STAGE στη FOODTECH. Τον λόγο έλαβε αρχικά ο κ. Σταμάτης Βαρδαξής, Χημικός ΜSc, ιδρυτής και διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας CID, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογιών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ανάκτησης χρησιμοποιούμενου νερού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παρασκευαστήρια λαχανικών και φρούτων, στα οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με και το 95% του νερού, και μάλιστα με άμεση απόδοση, όπως πρόσθεσε ο ίδιος. Εστιάζοντας έπειτα στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Βαρδαξής διαπίστωσε ότι ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών καναλιών και η άρδευση ακριβείας ανάλογα με το έδαφος και την καλλιέργεια αποτελούν σημεία-κλειδιά για τη μείωση της απώλειας νερού στον συγκεκριμένο τομέα.
Με τη σειρά του, ο κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, Μηχανολόγος Μηχανικός-Σύμβουλος Βιομηχανιών, παρατήρησε ότι η εξοικονόμηση νερού στη βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι οι προκλήσεις στην ενσωμάτωση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων δεν είναι ευκαταφρόνητες, δεν θα έπρεπε να παραβλέψουμε ότι ο κλάδος μπορεί να πρωτοπορήσει στη βάση ποσοτικών δεικτών. Για μια αποτελεσματική υιοθέτηση της εξοικονόμησης ύδατος, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η διοίκηση των βιομηχανιών τροφίμων θα χρειαστεί να κατανοήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την απόκτηση προστιθέμενης αξίας. Υποστήριξε τέλος ότι η αξιοποίηση υγρών αποβλήτων απαιτεί τη συνεργασία ακαδημαϊκών και βιομηχανίας.
Η μείωση φθοράς μηχανολογικού εξοπλισμού, η απόσβεση επενδύσεων και η αποφυγή περιβαλλοντικών προστίμων ήταν ορισμένα από τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η μείωση κατανάλωσης νερού, σύμφωνα με τον κ. Διονύση Βασιλόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Ολλανδικής Εταιρείας THEETA B.V. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η χρήση νέων, έξυπνων τεχνολογιών για τη μείωση της σπατάλης νερού μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις τροφίμων που θα τις εισαγάγουν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους χρηματοδοτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι στην Ελλάδα (ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και «πράσινα» δάνεια) με σκοπό την απόκτησή τους.
Το πάνελ συντόνισε η κ. Αναστασία Παναγοπούλου Τεχνολόγος Τροφίμων, Σύμβουλος ποιότητας και ασφάλειας.
Νέοι ορίζοντες στην αγροδιατροφική αλυσίδα: καινοτομία και εφαρμοσμένες πρακτικές
Η δεύτερη ημέρα του F&B NEXT GEN STAGE ολοκληρώθηκε με ένα άκρως ενδιαφέρον πάνελ, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις αναδυόμενες τάσεις και στις καινοτόμες πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα.
Στην εναρκτήρια ομιλία της, η κ. Κική Ζηνοβιάδου, Κοσμήτωρ του Κολλεγίου Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και Επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Κλάδο των Τροφίμων», αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων, ειδικά από ελαιοτριβεία και οινοποιεία, με στόχο της δημιουργία τροφίμων καθαρής ετικέτας. Όσο για τις εφαρμογές στα βιολειτουργικά τρόφιμα, η ίδια υπογράμμισε ότι πρόκειται για τρόφιμα με προστιθέμενα συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού (π.χ. με την παρουσία προβιοτικών σε γαλακτομικά).
Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Μποζιάρης, Καθηγητής Υγιεινής και Συντήρησης Ιχθυηρών στο Τμήμα Γεωπονίας και Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επεσήμανε την ανάδυση νέων τεχνολογιών για την αύξηση του χρόνου ζωής των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Έπειτα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων με ειδικά εργαλεία/πλατφόρμες για την παροχή σχετικών πληροφοριών σε stakeholders (π.χ. καταναλωτές) με στόχο το χτίσιμο εμπιστοσύνης. Για τις προκλήσεις και τις εφαρμογές που χαρακτηρίζουν την ανασύνθεση τροφίμων μίλησε ο κ. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Σκοπός της ανασύνθεσης είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος, η δημιουργία τροφίμων που είναι ελκυστικά για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και χαρακτηρίζονται από μειωμένα επίπεδα ζάχαρης, λιγότερο αλάτι και την προσθήκη φυτικών ινών. Όπως διαπίστωσε ο κ. Γεωργόπουλος, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων έχει ασχοληθεί σε σημαντικό βαθμό με την ανασύνθεση τροφίμων, ενώ μελλοντικά θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τέτοια τρόφιμα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους καταναλωτές.
Ακολούθως, ο κ. Σταύρος Μανιός, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων, PhD, R&D Director Paliria S.A., εστίασε στις παγκόσμιες τάσεις και προοπτικές στο πρωτεϊνικό δυναμικό των οσπρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όσπρια παρέχουν φυτική πρωτεΐνη, προσφέρουν εύκολα κορεσμό και ως εκ τούτου μπορούν να διαδραματίσουν μείζονα ρόλο στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών παγκοσμίως. Ο κ. Μανιός διαπίστωσε ότι η ζήτηση για ελληνικά όσπρια, όπως είναι οι γίγαντες και η φάβα Σαντορίνης, είναι υψηλή, όμως η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως την εξωτερική ζήτηση. Τέλος, ο κ. Γιώργος Καρακατσάνης, ιδρυτής, διαχειριστής και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας «EVOTROPIA», αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της αναγεννητικής γεωργίας μέσω εργαστηριακών μελετών γύρω από τον συνδυασμό μικροοργανισμών και βιομάζας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών αναμένεται να μεταμορφώσουν τη γεωργία τόσο διά της μείωσης των πετροχημικών λιπασμάτων και τη στροφή στην τοπική παραγωγή όσο και μέσα από τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα αγροδιατροφικού τομέα.
Την Κυριακή, το OLIVE OIL LAB εξερεύνησε τις προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα, ενώ το MEAT LAB εστίασε στις τεχνολογικές εξελίξεις στη μεταποίηση κρέατος.
OLIVE OIL LAB: Καινοτομία, προκλήσεις & ευκαιρίες στον ελαιοκομικό τομέα
Ο ελαιοκομικός κλάδος και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη χώρα μας ήταν το βασικό θέμα των ομιλιών στο Olive Oil Lab που πραγματοποιήθηκε κατά την 3η ημέρα της έκθεσης FOODTECH 2025 στο FnB Next Gen Stage στο Hall 2 του Metropolitan Expo. Συντονιστής ήταν ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα Αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος αφού παρουσίασε τους ομιλητές στη συνέχεια διεύθυνε τη συζήτηση, ενώ όταν χρειάστηκε έδωσε το λόγο και στο κοινό για να εκφράσει τη γνώμη του και να απευθύνει ερωτήσεις.
Ο κ. Σπύρος Κίντζιος (Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) τόνισε ότι η αυθεντικότητα και η ιχνηλασιμότητα συνιστούν τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες για να ανάπτυξη της αγοράς του ελαιόλαδου, αφού πλέον ο καταναλωτής θέλει να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν που τον ενδιαφέρει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Σοφία Δρακοπούλου (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια TRACK4VALUE) ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για ένα σύστημα που έχει αναπτύξει η επιστημονική της ομάδα, έτσι ώστε με την προσθήκη ενός bar code στο προϊόν που μας ενδιαφέρει μπορούμε να πάρουμε όλες τις πληροφορίες για την ιχνηλασιμότητα και την αυθεντικότητά του.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της υπογράμμισε: «Στόχος είναι να έχουμε τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου στο 100% και να αναδείξουμε την ποιότητά του». Ακολούθως ο κ. Αλέξης Κομσέλης (Director, AHEAD- Alba Hub for Entrepreneurship and Development), αφού έδωσε έναν ορισμό για την καινοτομία ανέφερε ότι πλέον ο καταναλωτής δίνει έμφαση στην τιμή σε συνάρτηση με την ποιότητα. Γι’ αυτό και σήμερα η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών έχει στραφεί στην ανάδειξη της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας του ελαιόλαδου.
Από τη μεριά της η κ. Κατερίνα Παπαϊωάννου (Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επικοινωνίας – Creative Milestones επικεντρώθηκε στον τομέα του αγροτουρισμού υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης: «Το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν και μέσω του αγροτουρισμού μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση που σχετίζεται με αυτό κι έτσι εμμέσως να δώσουμε ώθηση και στην εξωστρέφειά του».
Αρχικά, έκανε μια γρήγορη εισαγωγή για το ποιο είναι το European Hygienic Engineering Design Group δίνοντας έμφαση σε τρία σημεία-κλειδιά: Την αγορά, τα οφέλη και στο κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά και το βασικό μότο για το hygienic design, το οποίο αναφέρει πως «Αν δεν μπορείς να το δεις, αν δεν μπορείς να το φτάσεις, δεν μπορείς να το καθαρίσεις». Ειδική μνεία έγινε στους βασικούς παράγοντες υγιεινού σχεδιασμού οι οποίοι είναι το εργοτάξιο, ο σχεδιασμός κτιρίου, τα εσωτερικά τμήματα, τα υλικά δόμησης, ο εξοπλισμός, οι υπηρεσίες, η διασφάλιση καθαριότητας, καθώς και οι δοκιμές και η πιστοποίηση. Στο πιο πρακτικό κομμάτι, αξιοσημείωτο ήταν το πλάνο που παρουσίασε για το πώς να χαρτογραφήσει κάποιος το εργοστάσιό του και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αναφέροντας κάποια βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσει κανείς όπως τοίχοι, δάπεδα, σοβατεπί, πυλώνες και φράγματα από ανοξείδωτο χάλυβα, «υγιεινός» φωτισμός LED, αποχέτευση από ανοξείδωτο χάλυβα κ.α.
MEAT LAB: Καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα μεταποίησης κρέατος
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Meat Lab στο στο FnB Next Gen Stage κατά την 3η ημέρα της έκθεσης FOODTECH 2025. Την αρχή έκανε η κ. Γεωργία Μοσχοπούλου (Επίκουρος καθηγήτρια βιοτεχνολογία στο ΓΠΑ), με την ομιλία της να επικεντρώνεται στους βιοαισθητήρες. Ο λόγος για φορητά και οικονομικά συστήματα που αναπτύσσει η ομάδα της με σκοπό των εντοπισμό παθογόνων οργανισμών στα τρόφιμα και ειδικά στο κρέας. Από την πλευρά τη η κ. Αναστασία Κρητικού (Χημικός – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΚΠΑ- Συνιδρύτρια Track4Value) μίλησε για την ανάπτυξη τεχνολογιών με σκοπό την αυθεντικότητα του προϊόντος.
Όπως επεσήμανε όταν μιλάμε για αυθεντικότητα ουσιαστικά αναφερόμαστε στην πραγματική ταυτότητα του προϊόντος, η οποία καθορίζεται ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες όπως π.χ. προέλευση, είδος κ.λπ. Ακολούθως η κ. Αγγελική Οικονόμου (Food Industry expert) αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαμόρφωσης της εγχώριας αγοράς κρέατος. «Η παραγωγή κρέατος και πέρσι μειώθηκε.
Αντίθετα, η εγχώρια κατανάλωση την τελευταία τριετία δείχνει σημάδια ανάκαμψης κυρίως λόγω της συμβολής του τουρισμού και του καναλιού HO.RE.CA. Συνολικά η εγχώρια παραγωγή κρέατος υπολογίζεται σε 452.000 τόνους ετησίως, ενώ η κατανάλωση σε 810.000 τόνους. Αυτό το έλλειμμα καλύπτεται από τις εισαγωγές». Επιπλέον η κ. Οικονόμου υπογράμμισε τόσο το πρόβλημα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου (σ.σ. το οποίο εντείνεται με τη μη σωστή αντιμετώπιση της επιδημίας ευλογιάς των προβάτων), όσο και την πίεση που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον έντονο ανταγωνισμό. Τέλος, ο Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας (Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γεν. Διευθυντής EXNOOS CONSULTING EE) μίλησε για το Industry 4.0 και τις σύγχρονες εφαρμογές στην επεξεργασία κρέατος. «Η 4η βιομηχανική επανάσταση υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη Γερμανία και αφορά τη διασύνδεση όλων των ψηφιακών συστημάτων μιας εταιρείας. Έτσι τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και γρήγορα, λύνοντας πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας της παραγωγής.
Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση της μετάβασης από το Industry 3.0 στο 4.0». Το industry 5.0 είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης και σύντομα θα δούμε τις δυνατότητές του υπογράμμισε ο κ. Σκαρίμπας. Μάλιστα θέλοντας να δώσει έμφαση στις αλλαγές που έρχονται οι κ. Σκαρίμπας είπε ότι πλέον δεν υπάρχουν ξεχωριστές γενιές, αλλά ανήκουμε όλοι στην Generation T. Ο εν λόγω όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη transition, που σημαίνει μετάβαση, και επομένως όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρίμπας ανήκουμε όλοι στη γενιά της μετάβασης.
Συντονιστής του Meat Lab ήταν ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα Αγροδιατροφικού τομέα.
Ημερίδα ΣΕΒΤ: H Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών συναντά της ΑΙ εποχή
Σε μια νέα συναρπαστική και γεμάτη ευκαιρίες «σελίδα» μπαίνει η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, με τον ΣΕΒΤ να θέτει τα καινούργια αιτούμενα και τις προοπτικές, στο πλαίσιο της Food Tech–Global Pack, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη σύγχρονη ΑΙ πραγματικότητα, αλλά και με την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση της παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε ότι είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη σημαντική ημερίδα με τίτλο «Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: Νέες τεχνολογίες και Τεχνητή Νοημοσύνη για τα τρόφιμα του μέλλοντος». Με το στοχευμένο και κατατοπιστικό περιεχόμενο που παρουσιάστηκε από έμπειρα στελέχη της αγοράς και καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, ο ΣΕΒΤ ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού αγροδιατροφικού συστήματος.
Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση ανέλαβε η γενική διευθύντρια του ΣΕΒΤ, κ. Βάσω Παπαδημητρίου, κάνοντας λόγο για τη διαχρονική προσήλωση του Συνδέσμου στην καινοτομία, για την ενεργή συμβολή του στο ευρωπαϊκό επιχειρείν, καθώς και για τον καταλυτικό του ρόλο στην ελληνική οικονομία, με συνολικό αριθμό εργαζόμενων πάνω από 350.000. Στο χαιρετισμό της η κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της τεχνολογικής προόδου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών και εξήρε τον «αποδοτικό και απαραίτητο συνδυασμό επιστήμης, καινοτομίας, έρευνας, δεξιοτήτων και οράματος» ως προϋπόθεση βιωσιμότητας.
Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Μαγδαληνής Κροκίδα, καθηγήτριας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η οποία ανέδειξε τις προκλήσεις της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης και διερεύνησε το κατά πόσο η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή της. Εστίασε στις παγκόσμιες ανισορροπίες στην παραγωγή και διανομή τροφίμων, καθώς και στη δυνατότητα των τεχνολογικών λύσεων – από τη βιοτεχνολογία έως την τεχνητή νοημοσύνη – να ενισχύσουν την αποδοτικότητα, να μειώσουν τις απώλειες και να στηρίξουν τη διατροφική ασφάλεια. «Το 30 έως 50% του όγκου των τροφίμων στον πλανήτη χάνονται πριν φτάσουν στον καταναλωτή» υπογράμμισε η καθηγήτρια του ΕΜΠ «λόγω ελλείψεων στην αλυσίδα μεταφοράς, συντήρησης, αποθήκευσης, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς χώρες της Ασίας».
Στον αντίποδα, στο δυτικό κόσμο, η σπατάλη τροφίμων έχει αγγίξει πολύ ανησυχητικά νούμερα. «Μόνο στην Αγγλία 7 εκατ. τόνοι τροφίμων απορρίπτονται ετησίως. Αυτό που είναι υπόλειμμα του ενός είναι τροφή για τον άλλον» υποστήριξε η κ. Κροκίδα, τονίζοντας ότι η σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας, μέσα σε ένα παγκόσμιο πλάνο, μπορεί να περιορίσει θεαματικά το πρόβλημα της διαχείρισης τροφίμων.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Νικόλαος Χωριανόπουλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε τη συμβολή των μη-επεμβατικών φασματοσκοπικών αισθητήρων σε συνδυασμό με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίες πληροφορικής στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Μέσα από τη σύζευξη επιστημονικής γνώσης και προηγμένων τεχνολογιών, ανέδειξε πώς η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Ο κ. Χωριανόπουλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε γρήγορες, μη επεμβατικές μεθόδους για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μεγάλο μέρος των καταναλωτών έχει πλέον επίγνωση αυτής της αναγκαιότητας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση του επίκουρου καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Δεμέστιχα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος ανέλυσε το σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στην αγροτική παραγωγή. Επισήμανε τη μετάβαση από την απλή συλλογή δεδομένων στη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγροδιατροφικών πρακτικών. Επίσης, έκανε λόγο για την αναπτυσσόμενη «γεωργία ακριβείας», που εστιάζει στη διαχείριση των αγροκτημάτων ανά ζώνες ή ακόμα και ανά μεμονωμένα φυτά, ανάλογα με τις πολύ ιδιαίτερες ανάγκες που εμφανίζονται, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το είδος γεωργίας είναι επιβεβλημένο σε ένα πλανήτη που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ανεπάρκεια στον τομέα της διατροφής.
Ακολούθως τη σκυτάλη παρέλαβε η κ. Έφη Κουτσομητροπούλου, χημικός μηχανικός, R&D Manager της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης. Το ανώτατο στέλεχος παρουσίασε τη διαδρομή της επιχείρησης προς τη βιώσιμη και καινοτόμο διατροφή του μέλλοντος, από την ίδρυσή της το 1969 μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τη σύνδεση μεταξύ παράδοσης και τεχνολογικής προόδου. «Είμαστε περήφανοι για όλα όσα έχουμε καταφέρει και για το γεγονός ότι φέρνουμε κάθε μέρα τη μεσογειακή διατροφή στα σπίτια των καταναλωτών που μας εμπιστεύονται», υπογράμμισε η κ. Κουτσομητροπούλου. Η εταιρεία, όπως ανάφερε η επικεφαλής R&D, επενδύει συστηματικά σε καινοτόμα προϊόντα, στην ευφυή γεωργία, στην εκπαίδευση των παραγωγών, στη ρομποτική πελετοποίηση, στους αυτοματοποιημένους θαλάμους αποθήκευσης κ.ά. σχηματίζοντας μια μεγάλη «βεντάλια» πρακτικών που οδηγούν τις διατροφικές εξελίξεις.
Μετά τις μεμονωμένες εισηγήσεις, σειρά είχε το Πάνελ Συζήτησης «Νέες τεχνολογίες και ΑΙ για τα τρόφιμα του μέλλοντος», υπό το συντονισμό του κ. Ρόδιου Γαμβρού, προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ. Το πάνελ συγκέντρωσε τους προηγηθέντες ομιλητές, κ. Κουτσοδημητροπούλου, κ. Χωριανόπουλου και κ. Δεμέστιχα, σε έναν γόνιμο διάλογο για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης έρευνας, εκπαίδευσης και βιομηχανίας, καθώς και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν την ομαλή ενσωμάτωση των τεχνολογικών καινοτομιών στην πράξη. «Επιστήμη, καινοτομία και διοίκηση» είναι ένα πολύ δυναμικό τρίπτυχο το οποίο επωμίζεται την ευθύνη για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών παραγωγής, την άριστη αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση όλων των νέων εργαλείων ανάπτυξης που έχει πλέον στη διάθεσή της η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα I-Restart και Agrifood Skills, τα οποία εστιάζουν στην επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κ. Ειρήνη Ξαξίρη, υπεύθυνη προγραμμάτων του ΣΕΒΤ, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δυο ευρωπαϊκών δράσεων, που εστιάζουν στον ανθρώπινο παράγοντα της παραγωγικής «εξίσωσης», αναφέροντας ότι ο Σύνδεσμος τα στηρίζει με τη συμμετοχή του ήδη από το 2020. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Κωσταράς, υπεύθυνος προγραμμάτων Universal Education-AKMI International, ο οποίος ανέλυσε το ρόλο των micro-credentials (μικρο-διαπιστευτήρια), που δίνονται και στο πλαίσιο του Ι-Restart, στη διαμόρφωση νέων μορφών πιστοποίησης γνώσεων και ικανοτήτων. «Στα διαπιστευτήρια αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα που τηρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μικρο-διαπιστευτήρια, που πιστοποιούν ακριβή γνώση, άμεσα εφαρμόσιμη, δεν υποκαθιστούν την εκπαίδευση, αλλά τη συμπληρώνουν». Τέλος, ο κ. Ηλίας Πλατής, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας farmB, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του προγράμματος Agrifood Skills, και την εφαρμογή του από την εταιρεία του, αναδεικνύοντας την ανάγκη για απόκτηση ψηφιακών πράσινων δεξιοτήτων. «Στην Ελλάδα η αγροτική εκπαίδευση είναι ακόμα αρκετά φτωχή, ωστόσο δεν είναι μακριά η εποχή που οι γνώσεις θα εμπλουτιστούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευτυχώς οι νέοι παραγωγοί γίνονται αγρότες από επιλογή» κι αυτό σημαίνει πολλά.
Εν κατακλείδι, η ημερίδα κατέγραψε την κοινή πλέον διαπίστωση ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελούν απλώς εργαλεία καινοτομίας, αλλά θεμελιώδεις συντελεστές μετασχηματισμού ενός κλάδου που συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη υγεία, την περιβαλλοντική ισορροπία και την οικονομική ανάπτυξη.





















