
FOODTECH 2025: Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Τροφίμων και Ποτών
Η FOODTECH 2025 ανοίγει τις πύλες της στο Metropolitan Expo για να αναδείξει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις, καινοτομίες και προκλήσεις στον δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, κορυφαίοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι φορέων θα συναντηθούν για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και οράματα για το μέλλον του κλάδου της τροφίμων και ποτών.
Η εκδήλωση ξεκινά με το DAIRY LAB, όπου θα παρουσιαστούν καινοτόμες πρακτικές στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου. Στη συνέχεια, το πάνελ TRENDS & INNOVATION εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη, την ασφάλεια τροφίμων και τις νέες τεχνολογίες, με εισηγήσεις που καλύπτουν από έξυπνες ετικέτες μέχρι superfoods με πρόπολη.
Το Σάββατο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αναδεικνύει τον ρόλο του διαιτολόγου στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις τάσεις στο food packaging. Ακολουθούν success stories βιομηχανιών που επενδύουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, ενώ η ΠΕΤΕΤ παρουσιάζει λύσεις για τη μείωση της σπατάλης νερού. Η ημέρα κλείνει με εισηγήσεις για την αναγεννητική γεωργία, τα living labs, τις πρωτεϊνικές δυνατότητες των οσπρίων και την επεξεργασία ιχθυηρών.
Την Κυριακή, το OLIVE OIL LAB εξερευνά τις προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα, ενώ το MEAT LAB εστιάζει στις τεχνολογικές εξελίξεις στη μεταποίηση κρέατος. Τέλος, τη Δευτέρα, ο ΣΕΒΤ παρουσιάζει τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα τρόφιμα του μέλλοντος.
Η FOODTECH 2025 αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους οραματίζονται έναν πιο βιώσιμο, καινοτόμο και τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο τροφίμων και ποτών. Μια γιορτή γνώσης, συνεργασίας και δημιουργίας που δεν πρέπει να χάσετε.
12:00-14:00
DAIRY LAB: Καινοτομία στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
14:00-16:00
TRENDS & INNOVATION
Τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια τροφίμων, προκλήσεις και καινοτομίες.
Συντονιστής: Γιάννης Οικονόμου, Manager της εταιρίας επικοινωνίας NUTHESIA E.E.
«Η ενσωμάτωση AI στην ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων».
Ομιλητής: Σκανδάμης Παναγιώτης, Καθηγητής υγιεινής τροφίμων ΓΠΑ.
«Ζωντανά Εργαστήρια (Living Labs): Συν-δημιουργία λύσεων με παραγωγούς και βιομηχανία»
Κρυσταλλίδου Βίκυ, Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής- MACC.
«Η Συμμαχία της Φύσης: Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο με Πρόπολη – Η Καινοτομία στα Superfoods»
Ομιλητής: Σταμουλάκης Δημήτρης, Ιδρυτής της εταιρείας World Emporio.
«Έξυπνες ετικέτες που “μιλάνε” στον καταναλωτή»
Ομιλητής: Βλάχος Βαγγέλης, Διευθ. Σύμβουλος της εταιρείας ZEN DIGITAL GROUP.
11:00-12:00
12:00-12:30
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ
«Η συμβολή του διαιτολόγου στη βιώσιμη ανάπτυξη: Εκπαίδευση, ενημέρωση, καθοδήγηση»
Ομιλήτρια: Αναστασία Κολομβότσου, ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος, πτυχιούχος του Βρετανικού Πανεπιστηµίου Surrey.
«Καινοτόμες τάσεις στο food packaging: Υγεία, βιωσιμότητα και καταναλωτική εμπιστοσύνη»
Ομιλήτρια: Μαργαρίτα Οκτωράτου, Διαιτολόγος–Διατροφολόγος πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών με M.Sc. στη Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
12:30-13:45
Ομιλητές: Βασιλείου Νίκος, Δ.Σ. ENTERPRISE GREECE & ΕΒΕΑ, Διευθύνων Σύμβουλος BRIGHT S.A. Κωστόπουλος Θέμης, Οικονομικός Διευθυντής ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, Σηφάκης Νίκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα, Τσαγκαράκης Γιώργος, Manager Financial Products & Group Sales, Alpha Bank Χαΐτογλου Νίκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ.
Συντονιστής: Χάρης Φλουδόπουλος, Διευθυντής Σύνταξης capital.gr.
14:00-15:30
ΠΕΤΕΤ Μείωση σπατάλης νερού μέσω έξυπνων συστημάτων στην βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.
Ομιλητές:
Βασιλόπουλος Διονύσης, Γενικός Διευθυντής της Ολλανδικής Εταιρείας THEETA B.V.
Σταύρος Παπαγεωργίου, Μηχανολόγος Μηχανικός- Σύμβουλος Βιομηχανιών
Σταμάτης Βαρδαξής , Χημικός ΜSc, ιδρυτής και Διευθυντής της συμβουλευτικής Εταιρείας CID
Συντονίστρια: Αναστασία Παναγοπούλου Τεχνολόγος τροφίμων, Σύμβουλος ποιότητας & ασφάλειας.
15:30-17:00
Τάσεις, εφαρμοσμένες πρακτικές και καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
Συντονιστής: Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα Αγροδιατροφικού τομέα.
«Αναγεννητική γεωργία & φυσικό κεφάλαιο. Καινοτομία και χρηματοδοτική μηχανική»
Ομιλητής: Καρακατσάνης Γιώργος, Ιδρυτής, διαχειριστής και επικεφαλής οικονομολόγος «EVOTROPIA».
“Ανασύνθεση τροφίμων. Προκλήσεις και εφαρμογές”
Ομιλητής: Γεωργόπουλος Θεοφάνης, Λέκτορας Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.
«Παγκόσμιες τάσεις και προοπτικές στο πρωτεϊνικό δυναμικό των οσπρίων»
Ομιλητής: Μανιός Σταύρος, Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων, PhD, R&D Director Paliria S.A.
«Νέες τάσεις και εξελίξεις στην επεξεργασία, ποιότητα και ασφάλεια των ιχθυηρών»
Ομιλητής: Μποζιάρης Ιωάννης, Καθηγητής Υγιεινής και Συντήρησης Ιχθυηρών, Τμήμα Γεωπονίας και Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
«Αξιοποίηση παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα. Εφαρμογές βιοτεχνολογίας, βιολειτουργικά τρόφιμα»
Ομιλήτρια : Κική Ζηνοβιάδου, Κοσμήτορας Κολλεγίου Περρωτής, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη και Επικεφαλής Μεταπτυχιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον κλάδο των Τροφίμων”.
12:00-14:00
OLIVE OIL LAB
Καινοτομία, προκλήσεις & ευκαιρίες στον ελαιοκομικό τομέα.
14:00-16:00
MEAT LAB
Καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα μεταποίησης κρέατος.
Συντονιστής: Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος – Εμπειρογνώμων σε θέματα Αγροδιατροφικού τομέα.
Ομιλητές; Μοσχοπούλου Γεωργία, Επίκουρος καθηγήτρια βιοτεχνολογία στο ΓΠΑ. Κρητικού Αναστασία, Χημικός – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΚΠΑ- Συνιδρύτρια Track4Value, Οικονόμου Αγγελική, Food Industry expert, Σκαρίμπας Στέλιος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γεν. Διευθυντής EXNOOS CONSULTING EE.
12:00-12:05
“ΣΕΒΤ : Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: Νέες τεχνολογίες και ΑΙ για τα τρόφιμα του μέλλοντος.”
Χαιρετισμός Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ
12:05-12:25
“Η επερχόμενη επισιτιστιική κρίση. Μπορεί η τεχνολογία να βρει λύση;”
Καθ. Μ. Κροκίδα | Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
12:25-12:45
“Μη-επεμβατικοί φασματοσκοπικοί αισθητήρες σε συνδυασμό με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίες πληροφοριών: Η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία ενισχύει την ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων”
Αν. Καθηγητής Ν. Χωριανόπουλος | Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
12:45-13:05
“Τεχνητή Νοημοσύνη και Αγροτική Παραγωγή: Από τα Δεδομένα στη Βιώσιμη Ανάπτυξη”
Επ. Καθ. Κ. Δεμέστιχας | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
13:05-13:25
“AI & Νέες Τεχνολογίες στην Αγροδιατροφή: Ο ρόλος της Πιστοποίησης για την Εμπιστοσύνη του Καταναλωτή”
Χ. Αγγελούδης| Head of Business Development TÜV NORD Hellas
13:25-13:45
Ρίζες που εμπνέουν καινοτομία που θρέφει: το ταξίδι της Μπάρμπα Στάθης προς το μέλλον τη διατροφής
Ε. Κουτσομητροπούλου | R&D Manager ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΕ
13.45- 14.30
Πάνελ Συζήτησης – Νέες τεχνολογίες και ΑΙ για τα τρόφιμα του μέλλοντος
Συντονιστής Ρ. Γαμβρός, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ
Συμμετέχουν:
Επ. Καθ. Κ. Δεμέστιχας | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ. Μ. Κροκίδα| Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Ν . Χωριανόπουλος | Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χ. Αγγελούδης| Head of Business Development TÜV NORD Hellas Ε. Κουτσομητροπούλου| R&D Manager ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΕ
14.35- 14.45
I-RESTART & AGRIFOODSKILLS: Επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον Αγροδιατροφικό και Κτηνιατρικό τομέα
Ε. Ξαξίρη | Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ
14.45- 15.00
I-RESTART Project: Ο ρόλος των Micro-Credentials στη διαμόρφωση των Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων του μέλλοντος στην Αγροδιατροφή
Αλ. Κωσταράς| Υπεύθυνος Προγραμμάτων Universal Education – AKMI International
15.00- 15.15
“AGRIFOODSKILLS Project: Ψηφιακές και Πράσινες Δεξιότητες για το Μέλλον της Αγροδιατροφής”
Δρ. Δ. Μπόχτης | founder farmB