
FOODTECH 2025: Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Τεχνολογία στην Υπηρεσία των Τροφίμων και Ποτών
Η FOODTECH 2025 ανοίγει τις πύλες της στο Metropolitan Expo για να αναδείξει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις, καινοτομίες και προκλήσεις στον δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, κορυφαίοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι φορέων θα συναντηθούν για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και οράματα για το μέλλον του κλάδου της τροφίμων και ποτών.
Η εκδήλωση ξεκινά με το DAIRY LAB, όπου θα παρουσιαστούν καινοτόμες πρακτικές στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου. Στη συνέχεια, το πάνελ TRENDS & INNOVATION εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη, την ασφάλεια τροφίμων και τις νέες τεχνολογίες, με εισηγήσεις που καλύπτουν από έξυπνες ετικέτες μέχρι superfoods με πρόπολη.
Το Σάββατο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αναδεικνύει τον ρόλο του διαιτολόγου στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις τάσεις στο food packaging. Ακολουθούν success stories βιομηχανιών που επενδύουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, ενώ η ΠΕΤΕΤ παρουσιάζει λύσεις για τη μείωση της σπατάλης νερού. Η ημέρα κλείνει με εισηγήσεις για την αναγεννητική γεωργία, τα living labs, τις πρωτεϊνικές δυνατότητες των οσπρίων και την επεξεργασία ιχθυηρών.
Την Κυριακή, το OLIVE OIL LAB εξερευνά τις προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα, ενώ το MEAT LAB εστιάζει στις τεχνολογικές εξελίξεις στη μεταποίηση κρέατος. Τέλος, τη Δευτέρα, ο ΣΕΒΤ παρουσιάζει τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα τρόφιμα του μέλλοντος.
Η FOODTECH 2025 αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους οραματίζονται έναν πιο βιώσιμο, καινοτόμο και τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο τροφίμων και ποτών. Μια γιορτή γνώσης, συνεργασίας και δημιουργίας που δεν πρέπει να χάσετε.
12:00-14:00
DAIRY LAB: Καινοτομία στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ομιλητές: Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ & ΕΑΣ Καλαβρύτων, Αντώνης Αθανασούλας, R&D Manager Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ
Σπύρος Μπαλαντίνος, Επιχειρηματίας παραδοσιακών κρητικών τυροκομικών προϊόντων, Ειρήνη Σχοινά, Τμήμα πωλήσεων TFT Lab Equipment Tσακαλίδου Έφη, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημιου Αθηνών.
14:00-16:00
TRENDS & INNOVATION Τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια τροφίμων, προκλήσεις και καινοτομίες.
«Η ενσωμάτωση AI στην ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων».
Ομιλητής: Σκανδάμης Παναγιώτης, Καθηγητής υγιεινής τροφίμων ΓΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
«Ανασύνθεση τροφίμων. Προκλήσεις και εφαρμογές»
Ομιλητής: Γεωργόπουλος Θεοφάνης, Λέκτορας Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
«Η Συμμαχία της Φύσης: Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο με Πρόπολη – Η Καινοτομία στα Superfoods»
Ομιλητής: Σταμουλάκης Δημήτρης, Ιδρυτής εταιρίας World Emporio.
«Έξυπνες ετικέτες που “μιλάνε” στον καταναλωτή»
Ομιλητής: Βλάχος Βαγγέλης, Διευθ. Σύμβουλος ZEN DIGITAL GROUP.
12:00-12:30
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ
«Η συμβολή του διαιτολόγου στη βιώσιμη ανάπτυξη: Εκπαίδευση, ενημέρωση, καθοδήγηση»
Ομιλήτρια: Αναστασία Κολομβότσου.
«Καινοτόμες τάσεις στο food packaging: Υγεία, βιωσιμότητα και καταναλωτική εμπιστοσύνη»
Ομιλήτρια: Μαργαρίτα Οκτωράτου.
12:30-13:45
«Success Stories Βιομηχανιών: Αυτοπαραγωγή Ενέργειας μέσω Φωτοβολταϊκών – Μείωση Κόστους & Πράσινο Αποτύπωμα»
Ομιλητές: Κορκίδης Βασίλης, Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Χαΐτογλου Νίκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ, Σηφάκης Νίκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα, Κωστόπουλος Θέμης, Οικονομικός Διευθυντής ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, Τσαγκαράκης Γιώργος, Manager Financial Products & Group Sales, Alpha Bank
Συντονιστής: Χάρης Φλουδόπουλος, Διευθυντής Σύνταξης capital.gr.
14:00-15:30
ΠΕΤΕΤ Μείωση σπατάλης νερού μέσω έξυπνων συστημάτων στην βιομηχανική και αγροτική παραγωγή
Ομιλητής: Σταύρος Παπαγεωργίου, Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Κατσογιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικης Τεχνολογίας, Τμημα Χημείας ΑΠΘ.
Συντονίστρια: Αναστασία Παναγοπούλου Τεχνολόγος τροφίμων , Σύμβουλος ποιότητας & ασφάλειας.
15:30-17:00
Τάσεις, εφαρμοσμένες πρακτικές και καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
«Αναγεννητική γεωργία & φυσικό κεφάλαιο. Καινοτομία και χρηματοδοτική μηχανική»
Ομιλητής: Καρακατσάνης Γιώργος, Ιδρυτής, διαχειριστής και επικεφαλής οικονομολόγος «EVOTROPIA».
«Ζωντανά Εργαστήρια (Living Labs): Συν-δημιουργία λύσεων με παραγωγούς και βιομηχανία»
Ομιλήτρια: Κρυσταλίδου Βίκυ, Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής- MACC
«Παγκόσμιες τάσεις και προοπτικές στο πρωτεϊνικό δυναμικό των οσπρίων»
Ομιλητής: Μανιός Σταύρος, Διευθυντής R&D, ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΑΕ.
«Νέες τάσεις και εξελίξεις στην επεξεργασία, ποιότητα και ασφάλεια των ιχθυηρών»
Ομιλητής: Μποζιάρης Ιωάννης, Καθηγητής Γεωπονίας και Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
OLIVE OIL LAB
Καινοτομία, προκλήσεις & ευκαιρίες στον ελαιοκομικό τομέα.
Ομιλητές: Δρακοπούλου Σοφία, Μεταπτυχιακή ερευνήτρια ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια TRACK4VALUE, Κίντζιος Σπύρος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κομσέλης Αλέξης, Director, Alba Graduate Business School, Παπαϊωάννου Κατερίνα, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γεν. Διευθύντρια CREATIVE MILESTONES.
MEAT LAB
Καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα μεταποίησης κρέατος.
Ομιλητές; Μοσχοπούλου Γεωργία, Επίκουρος καθηγήτρια βιοτεχνολογία στο ΓΠΑ. Κρητικού Αναστασία, Χημικός – Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΚΠΑ- Συνιδρύτρια Track4Value, Οικονόμου Αγγελική, Food Industry expert, Σκαρίμπας Στέλιος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γεν. Διευθυντής EXNOOS CONSULTING EE.
12:00-15:00
ΣΕΒΤ
Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: Νέες τεχνολογίες και ΑΙ για τα τρόφιμα του μέλλοντος.