foodtech tv
Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type
FoodTech

Αναλύοντας την επόμενη ημέρα του f&b industry

Τα πιο επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το f&b industry αναλύθηκαν εις βάθος από experts του κλάδου και στελέχη της αγοράς, στο ειδικά διαμορφωμένο stage των FOODTECH Workshops & Seminars, κατά τη διάρκεια της FOODTECH 2023.

Οι εξελίξεις στο F&B processing κυριάρχησαν την 3η ημέρα

Στην τρίτη και τελευταία ημέρα της FOODTECH την σκυτάλη πήρε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) με πρώτο session τα “Νέα δεδομένα για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών – Εξελίξεις & Προοπτικές”. Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η Σοφία Σαββοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΒΤ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ η οποία απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αναφορά στο έργο και στον ρόλο του ΣΕΒΤ.

“PPWR: Εξελίξεις και επόμενα βήματα” είχε τίτλο η πρώτη ομιλία, με τον Πασχάλη Καστανά (Επιτροπή Περιβάλλοντος & Αειφορίας ΣΕΒΤ, Sustainability Director NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.) να αναλύει τις επιπτώσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων των προτάσεων της επιτροπής ENVI (Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας των τροφίμων) για τον κανονισμό PPWR (EU packaging & Packaging Waste Regulation) οι οποίες μάλιστα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο από το 2025 έως το 2040.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Ειδικός Εμπειρογνώμονας Αξιολογήσεων Συμμόρφωσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλος ομάδων Εργασίας για τη Νομοθεσία, την Ποιότητα Αέρα και τη Βιομηχανία – European Environmental Bureau,EEB, Yπεύθυνος Νομικών Υποθέσεων Ecocity ) μίλησε για την “Εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας για τις Συσκευασίες και τα αποβλήματα συσκευασιών – Η Σημασία της Μετάβασης από Οδηγία σε Κανονισμό για τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ”. Εκτός των άλλων ανέφερε τις αξιακές αλυσίδες βασικών προϊόντων για την συσκευασία, τις νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτό καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημήτρη Μαντή (Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας -ΣΥΒΙΠΥΣ) σχετικά με τον “Ανασχεδιασμό Πλαστικών Συσκευασιών & τις Βιοδιασπώμενες Συσκευασίες”. Πιο συγκεκριμένα, ανέλυσε την έννοια του Recyclass, ξεκαθάρισε τι θεωρείται ανακυκλώσιμο και τόνισε ότι θα προκύψουν δομικές αλλαγές στον τομέα της συσκευασίας. Έπειτα, ο Δρ. Λευτέρης Τουρασανίδης, R&D Manager της εταιρείας Hatzopoulos μίλησε για το θέμα “Flexible packaging | Design for recycling”, φέρνοντας ποικίλα παραδείγματα και εξηγώντας την αναγκαιότητα του κατάλληλου σημείου συσκευασίας.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Φραγκούλης Δ. Κρόκος (Διευθυντής / Αυτοτελής Λειτουργική Μονάδα Τυποποίησης – ΕΛΟΤ) ανέλυσε πλήρως το θέμα “Ανακυκλωσιμότητα συσκευασιών – Προδιαγραφές ανακυκλωσιμότητας & κριτήρια ανακύκλωσης”. Μάλιστα, επεσήμανε την σημαντικότητα των προτύπων και της τυποποίησης, αναφέροντας ότι παρέχουν τεκμήριο συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο εναρμόνισης. “Επαναχρησιμοποίηση & επαναπλήρωση – Ο κύκλος της επιστρεφόμενης γυάλινης φιάλης στον κλάδο των αναψυκτικών – ένα διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο κυκλικής οικονομίας” ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Δημήτρη Γκαργκάσουλα, Δ/ντή Αποθήκης, Εργοστάσιο Σχηματαρίου COCA – COLA 3Ε Ελλάδος ΑΒΕΕ. Ξεκίνησε με ορισμένες γενικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά της γυάλινης φιάλης, ενώ έκανε αναφορά και στο κίνητρο επιστροφής της φιάλης μέσω του συστήματος εγγυοδοσίας. Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή περισσότερων από 90 εκατομμυρίων επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών, οι οποίες κάνουν 8-11 κύκλους μέχρι να φτάσουν στο τέλος της ζωής τους. Από την άλλη, τα πλαστικά τελάρα των φιαλών κάνουν 18-20 κύκλους ζωής.

Bάσω Παπαδημητρίου

Marianne Richeux, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Αναστασία Αρφανάκου, Δρ. Φραγκούλης Δ. Κρόκος, Δημήτρης Μαντής, Δημήτρης Γκαργκάσουλας

Η Marianne Richeux, Senior Manager, Sustainability & Government Affairs Europe, CHEP Europe τοποθετήθηκε γύρω από το “CHEP: a 100% Circular business model in action”. Ο λόγος για το μεγαλύτερο μοντέλο b2b κοινοποίησης και επαναχρησιμοποίησης σε κλίμακα εδώ και 70 χρόνια, αποτελώντας κάτι πρωτοπόρο για την κυκλική οικονομία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους στόχους βιωσιμότητας του οδικού χάρτη της Brambles. Το πρώτο session έκλεισε η Αναστασία Αρφανάκου (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η οποία κλήθηκε να εξηγήσει το θέμα “Περιορισμός υπερβολικής συσκευασίας και πρόληψη απορριμάτων- Στόχοι μείωσης των αποβλήτων για τα Κράτη – Μέλη”. Στην κορυφή της ιεράρχησης τοποθέτησε την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων ενώ δεν έλειψε και η αναφορά στους βασικούς άξονες. Έπειτα προχώρησε στο Άρθρο 9 και πιο συγκεκριμένα στην ελαχιστοποίηση συσκευασίας, τονίζοντας την ανάγκη για το λιγότερο δυνατό βάρος της συσκευασίας, διατηρώντας ωστόσο την λειτουργικότητά της. Τέλος, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις σχετικές με την υπερβολική συσκευασία και στους περιορισμούς στη χρήση ορισμένων μορφών συσκευασίας.

Το δεύτερο session με θέμα “Funjuice – Σύγχρονες διατροφικές τάσεις & νέα προϊόντα τροφίμων” χαρακτηρίστηκε με μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Την αρχή έκανε η Κάτια Βαρταλίτη (Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, Διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων & Επιστημονικών Υποθέσεων / NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ), η οποία τοποθετήθηκε γύρω από τις Πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων για την Υγιεινή Διατροφή. Αφού παρουσίασε την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων Και Ποτών σε αριθμούς, προχώρησε στον ρόλο και στην αποστολή του συνδέσμου, καθώς και στις προκλήσεις και στις προτεραιότητες που έχει να αντιμετωπίσει. Δεν δίστασε επίσης να τονίσει τη σημασία της φράσης “Από το Αγρόκτημα στο πιάτο”.

Μια άκρως επεξηγηματική έρευνα για τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις παρουσίασε ο Λευτέρης Κιοσές (Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ). Υπογράμμισε πως οι περιβαλλοντικές καταστροφές επηρεάζουν όχι μόνο τη συμπεριφορά αλλά και τη ζωή του καταναλωτικού κοινού, επισημαίνοντας πως καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το κοινό είναι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και αποκορύφωμα η… οικονομική κρίση με έμφαση στις σοβαρές ανατιμήσεις των τροφίμων.

Με την χρήση πολλών παραδειγμάτων ανέλυσε το Mindful Snacking η Kατερίνα Παπακωνσταντίνου (Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ – Corporate & Government Affairs Manager Mondelēz Greece). Με λίγα λόγια εξήγησε πως είναι ένα σύνολο συμπεριφορών για να μπορεί κανείς να απολαύσει το snack του με προσοχή. Εντάσσεται εύκολο στην καθημερινότητα οποιουδήποτε, είναι ευέλικτο σχήμα, δεν έχει ηλικίες και χρονικούς περιορισμούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εδραίωση του λεγόμενου snacking report.

Το δεύτερο session έκλεισε η Ειρήνη Ζουγανέλη (Innovation Scouting & Insights Manager του Marketing & Innovation Division ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ), η οποία τοποθετήθηκε γύρω από τα Functional Foods. Αναφέρθηκε στους έξι βασικούς άξονες που στοχεύει η υγιεινή διατροφή οι οποίοι έχουν να κάνουν με το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία του εντέρου, τα καρδιοαγγειακά θέματα, το μυαλό, τον ύπνο και με το μπουστάρισμα ενέργειας. Μάλιστα επεσήμανε πως 6/10 ανθρώπους προσπαθεί να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, ενώ 1/3 επιλέγει συνειδητά τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία του.

Μπορεί το τρίτο session να αφορούσε πάλι το κομμάτι Funjuice, ωστόσο αυτή τη φορά οι ομιλίες στράφηκαν γύρω από τους φυσικούς χυμούς φρούτων εμπλουτισμένους με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε ενθυλακωμένη μορφή. Ο Κώστας Κουτσουμανής, καθηγητής ΑΠΘ προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του έργου Funjuice, αναλύοντας τόσο τους στόχους και τις προκλήσεις του όσο και τη μεθοδολογία.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη πήρε μέσω Zoom ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Θωμάς Μοσχάκης ο οποίος τοποθετήθηκε γύρω από την “Ανάπτυξη και χαρακτηρισμό δομημένων συστημάτων εγκλεισμού για την ενσωμάτωση και την προστασία προβιοτικών και βιολειτουργικών συστατικών σε φυσικούς χυμούς φρούτων”. Ξεκίνησε από τον ορισμό και τα ευεργετικά οφέλη των προβιοτικών στην υγεία και έπειτα ανέλυσε την έννοια της μικροενθυλάκωσης, της σύμπλοκης συσσωρευματοποίησης και της ινοτροπικής πυκτωματοποίησης.

Ακολούθησε η Δρ. Ανθούλα Αργύρη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), η οποία ανέλυσε τις εφαρμογές προβιοτικών μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Ανέφερε ορισμένες πηγές απομόνωσης μικροοργανισμών όπως ο άνθρωπος και τα ζυμούμενα τρόφιμα καθώς και τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός μικροοργανισμού ως προβιοτικό. Τέλος, δεν δίστασε να τονίσει πως το τρόφιμο αποτελεί την καλύτερη πηγή προβιοτικών. Η Δρ. Νατάσα Καπετανάκου (Υπεύθυνη προγραμμάτων ΣΕΒΤ) παρουσίασε την έρευνα αποδοχής & εμπορικής εκμετάλλευσης φυσικών χυμών εμπλουτισμένων με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά. Τρία βασικά στάδια χρειάστηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας: Η ανάπτυξη ερωτηματολογίων, η διάχυση ερωτηματολογίων και συλλογή και επεξεργασία δεδομένων. Ακολούθησαν ορισμένα γενικά στατιστικά στοιχεία καθώς και η αξιολόγηση πρόθεσης για κατανάλωση αλλά και αγορά χυμών Funjuice.

Την αυλαία της Ημερίδας του ΣΕΒΤ έριξε μέσω zoom η Αιμιλία Παπακωνσταντίνου (Επίκουρη Καθηγήτρια ΓΠΑ), η οποία αναφέρθηκε στην επίδραση της κατανάλωσης φυσικών χυμών φρούτων εμπλουτισμένων με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε δείκτες υγείας.

Ασφάλεια Τροφίμων & σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στο ελαιόλαδο τη 2η μέρα

Η δεύτερη ημέρα των FOODTECH Workshops & Seminars ξεκίνησε με την εταιρική παρουσίαση της BIOMERIEUX ΕΛΛΑΣ με θέμα «Το μέλλον στον έλεγχο της Ποιότητας Τροφίμων». Ο κ. Βασίλειος Αρβανιτίδης (Food Market & Product Manager – Adriatic Cluster bioMérieux S.A) ανέλυσε την ολιστική προσέγγιση της bioMerieux στην υπηρεσία της Ποιότητας Τροφίμων, παρουσιάζοντας ένα οικοσύστημα προηγμένων τεχνολογιών διάγνωσης, ενώ από την πλευρά της η κα. Εβελίνα Μόσχου (Industry Account Manager – bioMérieux Ελλάς Α.Ε.), υπογράμμισε τη σημασία των δεδομένων, αλλά και τα κίνητρα που οδηγούν στην ψηφιοποίηση, προσεγγίζοντας με έναν καινούριο τρόπο την ασφάλεια των τροφίμων. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Suzuki Kenji (Global Market/Segment Manager Global Marketing Food – bioMérieux S.A.), ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το VIDAS Kube, τη νέα αυτοματοποιημένη λύση ανίχνευσης παθογόνων τροφίμων.

Στη συνέχεια, στο stage των FOODTECH Workshops & Seminars πραγματοποιήθηκε το Olive Tech Lab με θέμα το «Ελαιόλαδο: Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις σε ένα Παραδοσιακό προϊόν». Δύο πάνελ, τα οποία συντόνισε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Σύμβουλος Επιχειρήσεων), έθεσαν στο επίκεντρο τον «υγρό χρυσό» της χώρας μας- όπως χαρακτηρίστηκε-, αλλά και όλα τα θέματα που τον αφορούν. Στο πλαίσιο της πρώτης συζήτησης, ο κ. Ευάγγελος Ασπιώτης (Εταίρος στην OLIOTECH P.C. και Διευθύνων Σύμβουλος στην ENERPIQ CONSULTING P.C.), επικεντρώθηκε στις νέες μεθόδους βελτιστοποίησης της παραγωγής ελαιολάδου, τονίζοντας πως πλέον υπάρχουν «έξυπνες» τεχνολογίες πάνω στις οποίες πρέπει να «πατήσει» ο ελαιουργός για να είναι πιο αποδοτικός. Έπειτα, ο κ. Νικόλαος Θωμαΐδης (Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Συνιδρυτής & CTO Track4Value) μίλησε για την υπεροχή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, αλλά και τη συμβολή του στη μακροζωία και στην υγεία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η έρευνα που πραγματοποιείται και η μελέτη όλων αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Επόμενος εισηγητής, ο κ. Άγγελος Μοχλούλης (Μηχανικός με πολυετή εμπειρία ως CEO σε πολυεθνικές τεχνολογίας τροφίμων), ο οποίος ανέλυσε το πόσο βοηθά η τεχνολογία στην παραγωγή υψηλής ποιότητας τελικού προϊόντος ελαιόλαδου, επισημαίνοντας πως ναι μεν τα μηχανήματα μπορούν να αποδώσουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, όμως, τη διαφορά την κάνει ο εκάστοτε χρήστης, αναλόγως με το πόσο εκπαιδευμένος/ενημερωμένος είναι, αλλά και με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη τεχνολογία. Στη συνέχεια, ο κ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος (Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία σχετικά με την ελιά και το περιβάλλον.

Bασίλειος Αρβανιτίδης 

Γιώργος Οικονόμου, Θάνος Αγγελάκης, Βένη Γκίζα, Νίκος Κασαλιάς, Παναγιώτης Σκανδάμης

Το δεύτερο πάνελ προσέγγισε το ελαιόλαδο από μία διαφορετική σκοπιά, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, τη γαστρονομία, αλλά και τη συσκευασία. Ο κ. Δημήτρης Αναστόπουλος, (Σύμβουλος επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και Επιχειρηματίας) αναφέρθηκε στις εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου, εξηγώντας για το αν πρόκειται για μία ευκαιρία ή για μία παγίδα. Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης (CEO DK CONSULTANTS GROUP, Εμπειρογνώμονας και Ειδικός στο Διεθνές Εμπόριο), τοποθετήθηκε για το μέλλον της συσκευασίας στο διεθνές εμπόριο, για το ποια είναι η ανάγκη του καταναλωτή στη διεθνή αγορά, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται το ελληνικό ελαιόλαδο. Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καββαθάς, (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ), αναλύοντας την σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου στη μαζική Εστίαση. Παράλληλα, τόνισε πως ο κλάδος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει στα χέρια του τον «ελληνικό χρυσό», ενώ, πρότεινε τη δημιουργία e-shop μέσα στα εστιατόρια, όπου θα πωλούνται συσκευασμένες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εδεσμάτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του να δείξει η εκάστοτε επιχείρηση στον καταναλωτή ότι το ελαιόλαδο πρέπει να είναι συσκευασμένο. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Νίκο Φωτιάδη (Executive chef, Πρόεδρος Chefs Brigade Greece Slow food community), ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ελαιόλαδου ως βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας έδωσε έμφαση στην ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της εκπαίδευσης μαγείρων, σερβιτόρων και εστιάτορων στο κομμάτι του ελαιόλαδου.

Το πρόγραμμα των FOODTECH Workshops & Seminars ολοκληρώθηκε με το Meat Tech Lab, στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθησαν δύο ακόμα πάνελ, που εστίασαν στη «Νέα εποχή στον τομέα του Κρέατος και των προϊόντων με βάση το κρέας», ενώ συντονιστής και σε αυτές τις συζητήσεις παρέμεινε ο κ. Οικονόμου. Το πρώτο πάνελ ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Θάνου Αγγελάκη(Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφία), ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές του πτηνοτροφικού τομέα, σημειώνοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις στο κοτόπουλο είναι καθετοποιημένες, οργανωμένες μονάδες, που εξελίσσονται συνεχώς και ραγδαία. «Κατορθώσαμε σαν κλάδος να “χτίσουμε” συνείδηση ελληνικότητας και εντοπιότητας στον Έλληνα καταναλωτή, που εκτίμησε και αντιλήφθηκε το πόσο ποιοτικό είναι το ελληνικό κρέας», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το «φλέγον» ζήτημα της σαλμονέλας, απάντησε, διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες. Επόμενη εισηγήτρια ήταν η κ. Βένη Γκίζα (Πρόεδρος ΙΠΚ), η οποία τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της προάσπισης του όρου «κρέας», υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι όροι σε προϊόντα μη ζωικά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή, αλλά και να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό. Σειρά πήρε ο κ. Νίκος Κασαλιάς (Κτηνίατρος, μικροβιολόγος τροφίμων), ο οποίος αναφέρθηκε στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής βιομηχανίας κρέατος, αναλύοντας, παράλληλα, τις ευκαιρίες, τις απειλές και τις σχετικές προκλήσεις. Αμέσως μετά ο κ. Παναγιώτης Σκανδάμης (Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών) μίλησε για τα σύγχρονα εργαλεία, που έχουν αναπτυχθεί στην υπηρεσία της υγιεινής και ασφάλειας του κρέατος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάλυση της επικινδυνότητας, αλλά και της διατηρησιμότητας.

Στο πλαίσιο της δεύτερης συζήτησης του Meat Tech Lab η κα. Αναστασία Κρητικού (Χημικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια Track4Value) αναφέρθηκε στις προκλήσεις στον κλάδο του κρέατος, παρουσιάζοντας καινοτόμα εργαλεία για την ανάδειξη της ταυτότητας των ελληνικών παραγωγικών συστημάτων και για την τεκμηρίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του προϊόντος. Ακολούθως, ο κ. Παναγιώτης Κατοίκος (Κτηνίατρος, τεχνικός σύμβουλος ΠΟΚΚ-Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών) πραγματοποίησε μία ομιλία σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία στον τομέα του κρέατος, απαντώντας και στην ερώτηση του ποια θέματα εκκρεμούν και πρέπει να ρυθμιστούν. Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Στέλιο Σκαρίμπα (Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ), ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές εξαγωγών παρασκευασμάτων κρέατος, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν, τονίζοντας πως πρέπει να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή όχι μόνο στα κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια. Την «αυλαία» έριξε ο κ. Νικόλαος Σολωμάκος (Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο οποίος επεξήγησε την επίδραση που έχει η κλιματική αλλαγή στην ασφάλεια του κρέατος.

Η ασφάλεια Τροφίμων στο επίκεντρο των ομιλιών την 1η ημέρα 

Η αυλαία των FOODTECH Workshops & Seminars άνοιξε με την ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων, με θέμα «Κουλτούρα ασφάλειας και καινοτομία, ως συστατικά στοιχεία στη σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή-συσκευασία τροφίμων και μη διατροφή».  Το πρώτο πάνελ της ημερίδας με συντονίστρια την κα Εύη Κωνσταντίνη (Βιοτεχνολόγος MSc, μέλος ΠΕΤΕΤ) επικεντρώθηκε στο ζήτημα: Διατροφικοί μύθοι, ακροβατώντας σε ασφάλεια και καινοτομία».  

Πρώτος ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης (Πρόεδρος ΠΕΤΕΤ, Δ/ντης Εργοστασίου & Ανάπτυξης Λάβδας Α.Ε.) αναφέρθηκε στα σακχαρώδη προϊόντα και σ’ αυτά με υποκατάστατα ζάχαρης, αλλά και στη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, ενώ υπογράμμισε πως το τι θα καταναλώσει κανείς είναι θέμα επιλογής που πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστες πληροφορίες.   

Στη συνέχεια, η κα Όλγα Μαλισόβα (Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Πατρών) αναφέρθηκε στις καινοτόμες κατηγορίες υποκατάστατων ζάχαρης. Υποστήριξε πως όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα που καταναλώνει κανείς ανεξαρτήτως επιλογής και σημείωσε πως ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά και να διαβάζει πάντοτε την ετικέτα.  Ο κ. Νικόλαος Γκιώνης (Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, επικεφαλής επιτηρητής TUV Austria Hellas) τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για τη δυσκολία αντικατάστασης του αλατιού από τη βιομηχανία. Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που ανέδειξαν τη μείωση των τρανς λιπαρών στα τυποποιημένα τρόφιμα (από το 2015 ως το 2021) και την ταυτόχρονη αύξηση των κορεσμένων και με τη σειρά του κατέληξε και εκείνος στην ευθύνη που έχει ο καταναλωτής να ενημερώνεται, αλλά και να αλλάζει -όταν χρειάζεται- παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με το τι θα επιλέγει (βασισμένος για παράδειγμα στην εμφάνιση του τροφίμου και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του).  

Ο κ. Ηλίας Αλεξίου (Αντιπρόεδρος ΠΕΤΕΤ, επιθεωρητής περιφέρειας Αττικής) αναφέρθηκε στο σύστημα βαθμολόγησης τροφίμων nutriscore, το οποίο (βασισμένο αποκλειστικά στην καταγραφή των λιπαρών) αδικεί τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και το λάδι, αλλά και στην ευθύνη του καταναλωτή να κάνει συνειδητές επιλογές, βασισμένος στις προσωπικές διατροφικές του ανάγκες και στην αντίστοιχη διατροφική δήλωση κάθε προϊόντος όπως φαίνεται στην ετικέτα του (θερμίδες, τρανς λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι).   

Τέλος, ο κ Σμαρνάκης σημείωσε πως μπορεί μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει την νομοθεσία για να καινοτομήσει. Αρκεί να γνωρίζει καλά την νομοθεσία και να απαντά στις καταναλωτικές ανάγκες (πχ προϊόντα χωρίς γλουτένη κ.λπ.). Επίσης σημείωσε πως η βιομηχανία οφείλει να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Ό,τι κάνουμε ως καταναλωτές και επιστήμονες οφείλει να έχει αυτή την οπτική», σημείωσε ο κ. Σμαρνάκης.    

Το δεύτερο πάνελ με συντονίστρια την κα Αθανασία Αντωνίου (Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων, Ειδική Γραμματέας ΠΕΤΕΤ) είχε ως θέμα την «Ασφάλεια και καινοτομία στη συσκευασία τροφίμων» και ξεκίνησε με την τοποθέτηση της κας Φάνης Τσιρώνη (Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Επιστήμης τροφίμων και διατροφής Ανθρώπου, Γ.Π.Α.), σχετικά με τις νέες φιλικές συσκευασίες (όπως τα βιοπολυμερή), αλλά και τον στόχο μείωσης της χρήσης πλαστικού στο food packaging και τον περιορισμό των απορριμμάτων συσκευασίας, που αποτελούν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.   

Στη συνέχεια ο κ. Νικόλαος Ανδρίτσος (Επίκουρος Καθηγητής τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πατρών) αναφέρθηκε στον χρόνο ζωής των συσκευασμένων προϊόντων και τις διαφορές ανάμεσα στη σήμανση «best before» και την ημερομηνία λήξης, ενώ έκανε λόγο για τις σύγχρονες καινοτομίες στη συσκευασία τροφίμων κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια τους (πχ νανοαισθητήρες που ανιχνεύουν τοξίνες, χημικές ουσίες κ.λπ.).  

Aριστερά: Εύη ΚωνσταντίνηΗλίας Αλεξίου, Όλγα ΜαλισόβαΝικόλαος Γκιώνης, Γιάννης Σμαρνάκης 

Δεξιά: Παναγιώτης Μανιατέας, Παναγιώτης Σκανδάμης, Μούσια Ζωή, Νίκος Γδοντέλης, Ανδριάνα Λάζου 

Ακολούθησε ο κ. Κώστας Σάμιος (PhD, Διευθυντής Διασφάλισης ποιότητας ΤΣΙΜΗΣ Α.Ε), που μίλησε για την κυρίαρχη τάση στην αγορά του food packaging σήμερα, η οποία δεν είναι άλλη από την Ανακύκλωση και κατά συνέπεια τη χρήση νέων υλικών, τα οποία αλλάζουν αναγκαστικά όχι μόνο την εύκαμπτη συσκευασία αλλά και τη διατηρησιμότητα των προϊόντων.   

Σειρά είχε η κα Ελένη Γώγου (Δρ. Χημικός Μηχανικός, Ερευνήτρια, Εργ. Χημείας και Τροφίμων ΕΜΠ), η οποία αναφέρθηκε στις καινοτομίες της έξυπνης συσκευασίας και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος, σημείωσε τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει η συσκευασία τροφίμων στη μείωση της σπατάλης τροφίμων που αποτελεί και ευρωπαϊκό στόχο για όλα τα κράτη μέλη.   

Το τρίτο πάνελ της ημερίδας της ΠΕΤΕΤ με θέμα «Ασφάλεια και καινοτομία στην παραγωγή τροφίμων» και συντονιστή τον κ. Παναγιώτη Μανιατέα (Τεχνολόγος Τροφίμων, Γ.Γ. ΠΕΤΕΤ), ξεκίνησε με την τοποθέτηση της κας Ανδριάνας Λάζου (Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΑ.ΔΑ), η οποία αναφέρθηκε στην  ανάπτυξη προϊόντων στην παραγωγή, υπογραμμίζοντας πως ο καταναλωτής είναι αυτός που κινεί τα νήματα και υποδεικνύει στη Βιομηχανία Τροφίμων τι θα κάνει, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.   

Ακολούθησε ο κ. Νίκος Γδονέλης (Βιολόγος MSc, Γ. Διευθυντής CIBUM), ο οποίος έκανε λόγο για το food safety culture, που οφείλουν να έχουν όλες οι επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ αξιόλογους τεχνολόγους τροφίμων με πολύ ικανά συστήματα ασφάλειας, τα οποία, όμως, δεν επεκτείνονται συχνά σε όλο το εύρος της επιχείρησης. Τέλος, εξήγησε πως ένα καλό food defence plan μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία σε όλα τα επίπεδα.  

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Σκανδάμης (Καθηγητής, τμήμα Επιστήμης τροφίμων και διατροφής Ανθρώπου, Γ.Π.Α), αναφέρθηκε στα σύγχρονα εργαλεία που παρατηρούμε σε διεθνές επίπεδο γύρω από το food safety και πιο συγκεκριμένα στη μετάβαση από το πρότυπο haccp σε μια πιο πιθανολογική εκτίμηση της ασφάλειας των τροφίμων (risk). Τόνισε πως η Βιομηχανία έχει κάνει μια εξαιρετική πρόοδο όσον αφορά την ασφάλεια και έκανε λόγο για την έξυπνη ιχνηλασιμότητα και το food safety culture.   

Τέλος, η κα Ζωή Μούσια (Δρ. Χημικός Μηχανικός) στην ερώτηση για το αν η ασφάλεια και η καινοτομία είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες στην παραγωγή τροφίμων, υπογράμμισε τη σημασία της πρώτης θεωρώντας τη αδιαπραγμάτευτη. Επίσης εξήρε το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων ως ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο και αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και τον ρόλο των αρχών που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του καταναλωτή. 

Online Πρόσκληση

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ONLINE ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα εκθετών FOODTECH 2023

Διαβάστε Περισσότερα

SUPPORTED BY

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ